Reacties van lezers op de vestiging van een asfaltcentrale in Meppel


< terug

12-11-2007 |  Arie Alblas - Meppel

Reactie op TNO rapport fijnstof Gemeente Meppel.

Aan College van Meppel / Raadsleden en de Provincie Drenthe/Afd. Milieu

Wij waren nogal verbaasd over het enthousiaste bericht van wethouder Ton Dohle in de Meppeler Courant van 7 nov.2007.
Wij hebben de resultaten bestudeerd en waren helemaal niet zo enthousiast, kunnen dan ook niet begrijpen waar dat enthousiasme van wethouder Ton Dohle vandaan komt. Heeft hij het niet gelezen of begrijpt hij het niet wat dit inhoud en kent hij het gevaar van fijnstof niet ?

Conclusie uit het rapport van TNO, de onderzoekers komen vele malen terug op, er is geen een op een vergelijking te maken van 2006/2007 met de resultaten van 2004. Dit heeft te maken met de meteorologische omstandigheden. De TNO onderzoekers zijn dus veel voorzichtiger dan wethouder Ton Dohle.

Wij waren er vanuit gegaan dat er helemaal geen overschrijdingen zouden worden gemeten, want 2006/2007 was een van de natste jaren ooit en veel wind. Fijnstof word door regen uit de atmosfeer gehaald, als je dan zelfs 42 dagen meet met een overschrijdingen van ver boven de 50 Ug/m3 bij 327 meetdagen, dan is het nog eens 10 procent meer als je 365 dagen meet, want dan zouden de overschrijdingen wel eens 46 dagen kunnen zijn.( 35 dagen toegestaan.)

Zou het een normaal gemiddeld jaar zijn, zou je op het dubbele aantal overschrijdingen komen. Want de regio metingen zijn in die periode 2006/2007 gehalveerd.
Dus hoe kun je dan zo enthousiast zijn.?

Nu moet er eerst uitgezocht worden wat zijn de veroorzakers, dan nog zorgen dat terug te dringen en dan weer een jaar opnieuw meten om te zien of Meppel aan de eisen voldoet, nog steeds enthousiast.?

Volgens wethouder Ton Dohle geen slot op de industrieterreinen?
Als Heijmans besluit opnieuw een milieuvergunning aan te vragen zullen zij dit TNO rapport ongetwijfeld raadplegen volgens wethouder Ton Dohle. Hij zegt zelfs dat de veronderstelling dat Meppel tegen de grens zat niet blijkt uit het TNO rapport, waar blijkt dat dan uit? Zie uitkomsten Oevers D.

Ten eerste is die nieuwe aanvraag van Heijmans allang gedaan bij de Provincie, dat weet hij ook, maar of zij net zo blij zijn als wethouder Ton Dohle, dat denk ik niet.! Want met deze uitkomsten hebben ze geen enkele kans bij de Raad van State. Want Meppel heeft het niet voor elkaar zoals blijkt uit dit TNO rapport.

Dan nog even wat anders waarom neemt het fijnstof gehalte niet af naar het andere meetpunt Beatrixschool? Omdat er bij zuid/zuidwestenwind nog meer vervuilers, betoncentrales en veevoederbedrijven, in deze lijn bevinden, die ook fijnstof toevoegen. Ook dat hebben wij al voor de metingen aangegeven.(Lees onze eerdere correspondentie.)

Wij zijn blij dat ‘Houd Meppel Schoon’, en de Meppelers die ons hebben gesteund, er nu eindelijk in zijn geslaagd dat de Provincie Drenthe en de Gemeente Meppel nu iets moeten gaan doen! Wanneer zij dit voor elkaar hebben, dus de bedrijven op peil en dan daarna nog eens opnieuw een jaar meten om te zien of men aan de fijnstofnorm voldoet, kun pas verder.

Als het aan de Provincie Drenthe en aan de Gemeente Meppel had gelegen hadden we nu al een vervuilende asfaltcentrale Heijmans en andere vervuilers binnen de grenzen van Meppel gehad.
Begrijpt u nog steeds hoe wethouder Ton Dohle zo enthousiast kan zijn?
Wij niet.

Iedereen die geďnteresseerd is kan het TNO rapport vinden onder www.asfaltcentralemeppel.nl (servicepagina)

Met vriendelijke groeten,
Arie Alblas
Zomerdijk 27c
7942 JS Meppel
T-0522 - 260867
F-0522 - 259103

 

< vorige

overzicht

volgende >

 

 

 

[ REAGEREN ]