< terug

9-6-2005


 

Uitspraak in bouwfraudezaak geldt ook Heijmans: vrijspraak, boetes en een enkele werkstraf. Aanklacht lidmaatschap van een criminele organisatie en corruptie blijft overeind

In weerwil tot de hoge celstraffen die het openbaar ministerie een maand geleden eiste, komen de vier van fraude verdachte bouwbedrijven (Koop Tjuchem, BAM NBM, KWS en Heijmans) en hun twaalf directeuren er af met geldboetes en twee maal een werkstraf. Van alle aanklachten bleef alleen het lidmaatschap van een criminele organisatie en corruptie overeind.

Lage straffen. Het bedrijf Koop Tjuchem kreeg een boete van een ton. Ook de straffen voor de andere verdachten vielen laag uit. Veel misdrijven bleken verjaard of niet bewezen en in veel gevallen bleek het OM niet-ontvankelijk. BAM NBM, KWS en Heijmans moeten elk 45 duizend euro boete betalen en ook hun medewerkers hoeven alleen een boete te betalen voor deelname aan een criminele organisatie. De boetes variŽren van 80 euro tot 2.500 euro, na aftrek van voorarrest.
Het OM wilde niet spreken van een nederlaag. "De rechtbank vindt dat de egalisatiefondsen bewijs zijn voor een criminele organisatie. Dat is nogal wat," aldus een OM-woordvoerder.

< terug