< terug

11-11-2005


 

Voorlopige resultaten uit TNO-onderzoek: Meppel blijft onder de landelijke norm voor fijnstof

Halverwege december van dit jaar wil de gemeente Meppel het rapport van TNO openbaar maken over de luchtkwaliteit in Meppel en omgeving. Nu al beschikt de gemeente over de voorlopige onderzoeksresultaten.
In juli 2005 gaf de gemeente opdracht aan adviesbureau TNO onderzoek te doen naar de actuele en de toekomstige situatie in Meppel. De gemeente wil hiermee duidelijkheid hebben over de luchtkwaliteit in Meppel.
Volgens de voorlopige resultaten van het onderzoek blijkt dat Meppel onder de landelijke norm voor fijnstof blijft. Dit maakte wethouder Wim Zwaan (PvdA) vandaag bekend tijdens de begrotingsvergadering. Zwaan weigerde overigens in details te treden over de onderzochte luchtkwaliteit boven Meppel.
Hiermee is dus niet duidelijk op welke wijze onderzocht is en welke criteria gehanteerd zijn. De voorlopige conclusie staat daarmee ook in contrast met de dagelijkse meetresultaten van de verschillende landelijk geplaatste meetstations. Het dichtstbijzijnde meetstation Barsbeek, 11 kilometer van Meppel, heeft over de eerste tien maanden van 2005 vele tientallen dagen met forse overschrijding van concentraties fijnstof gemeten.
Het nu summier bekend maken van de voorlopige TNO-conclusie door Zwaan lijkt hiermee voort te komen uit de angst die leeft bij de gemeente dat Meppel vanwege te hoge concentraties fijnstof 'op slot moet'. Zwaan kondigde aan dat de gemeente sowieso met een plan van aanpak komt over de luchtkwaliteit, ongeacht de uitkomsten van het TNO-onderzoek. Het definitieve rapport komt halverwege december beschikbaar.

< terug