< terug

27-1-2006


 

Tegenstanders asfaltcentrale gaan door met verzet

De actiegroep "Houd Meppel Schoon!" en de IndustriŽle CommerciŽle Club (ICC) blijven protesteren tegen de komst van de asfaltcentrale van Heijmans naar Meppel. TNO is teveel van veronderstellingen uitgegaan, vinden de partijen. Zij willen dat er daadwerkelijk metingen worden uitgevoerd.
De onlangs door TNO gepresenteerde uitkomsten zijn niet tot stand gekomen door metingen, maar door cijfermatige berekeningen. Het onderzoeksbureau geeft dit toe. De cijfers zijn schattingen omdat ze zijn gebaseerd op aangeleverde gegevens door gemeente en provincie.

Volgens voorzitter Henrico Ten Brink van de ICC staan de TNO-cijfers ook in tegenstelling met de gegevens die komen uit het RIVM meetstation Barsbeek, een kleine 12 kilometer van Meppel. "Daaruit blijkt dat de overschrijdingen van de grenswaarden al tegen het maximum toegestane per jaar zit," aldus Ten Brink.
De actiegroep "Houd Meppel Schoon!" is eenzelfde mening toegedaan. "De hallelujastemming van de Meppeler wethouder Wim Zwaan (PvdA) is onterecht. Hoe kan het dat er volgens TNO opeens geen vuiltje meer aan de lucht is? De gemeente is blij met een computeranimatie, gemaakt met gegevens van gemeente en provincie. Er is niet echt gemeten."
Mocht de provincie Drenthe besluiten een milieuvergunning te verlenen aan Heijmans, dan wil de actiegroep de stap maken naar de Raad van State.
De ICC legt zich niet neer bij de komst van de asfaltcentrale. Ten Brink: "Dit zou nog wel eens een jarenlange procedure kunnen worden. Wij gaan voor werkgelegenheid en kwaliteit. Met de komst van Heijmans neemt de werkgelegenheid niet toe en gaat de kwaliteit achteruit."

< terug